Proje Detay
Çocuk Resimlerindeki Mutluluk ve Üzüntü Kavramlarının Yapay Zeka Kullanarak  Modellenmesi
Modeling the Visualization of Happiness and Sadness Concepts in Children's` Drawings Using Artificial Intelligence
Fen Bilimleri22010
Şemsiye/Araştırma Grubu Projesi (ŞAGP)Dr.Öğr.Üyesi Serdar ÇİFTÇİ
Mühendislik Fakültesi2022
202310-02-2022
09-08-2023(Araştırmacı) Öğretmen Halil KOÇAKOĞLU
(Araştırmacı) Dr.Öğr.Üyesi Hasari KARCİ
(Araştırmacı) Doç.Dr. Cahit KAYA
Gelişen yapay zeka teknolojisi ile beraber görüntü işleme alanında (nesne tanıma, görüntü iyileştirme, görüntü oluşturma, sıkıştırma, analiz gibi) başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Yapay zeka ve makine öğrenmeleri ile görsel veri setlerinden yeni görüntüler elde edilebilmektedir. Görüntü oluşturma alanındaki bu yenilikçi sonuçlar, bize çocukların yaptıkları resimlerden yeni görüntüler oluşturabilir miyiz sorusunu sordurmuştur. Bu bağlamda çalışmamızın hedefi çocukların gözünden mutluluk ve üzüntü kavramlarının zihinlerindeki yansımalarını yakalamak olmuştur. Bu projede veri kümesi oluşturmak için ilkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuklardan mutluluk ve üzüntü kavramları ile ilgili resim yapmalarını ve bu resimlerde gördüklerini yazılı olarak ifade etmeleri istenecektir. Toplanan bu resimler dijitalleştirildikten sonra,  yapay zeka teknikleriyle işlenerek bu kavramlarının genel bir temsiliyeti modellenecektir. Böylelikle, meşhur "Bana mutluluğun resmini yapabilir misin, Abidin?" sorusuna yapay zeka teknikleri kapsamında cevap bulmaya çalışacak, bunun yanında mutluluk ve üzüntü kavramlarının çocukların gözünden görselleştirilmesinin modellenmesi mümkün olabilecektir. Ayrıca, modellenen yapı ile toplanan verilerin dışında, diğer çocukların çizmiş olduğu resimlerin (test verilerine) mutluluk ve üzüntü kavramlarına yakınlığı tespit edilebilecektir. Yapay zeka ve sosyal bilimler alanında, Türkiye'de benzer bir veri kümesinin olmaması, ve hazırlanan veri kümesinin paylaşıma açık olarak sunulacak olması alana önemli bir katkı olacak ve yenilikçi uygulamalara öncülük edecektir.
With the advancements of artificial intelligence and technology, the image processing field (such as object recognition, image enhancement, image creation, compression, analysis) achieved successful results. Through the utilization of artificial intelligence and machine learning, we can create new images from visual data sets. These innovative results have made us ask the following question, can we create new images from the pictures painted by children? In this context, our study aimed to capture the reflections of the concepts of happiness and sadness from the minds of children. In this project, elementary and middle school children will be asked to paint happiness and sadness and write their thoughts for the pictures they drew. Later, artificial intelligence techniques will process the gathered data (pictures and respected writings) for modeling the visualizing (general view) of happiness and sadness concepts in the eye of the children. Thus, artificial intelligence will conceptualize the answer to the famous question of "Can you paint the picture of happiness for me, Abidin?" and modeling the aforementioned concepts in the eyes of children. The modeled structure would be able to recognize other children's drawings closeness to happiness and sadness concepts. In addition, this collected dataset will be the first data set to visualize happiness and sadness concepts coming from children's imagination in Turkey. The data will be available for public usage and will lead to important innovative practices.
Gelişen yapay zeka teknolojisi ile beraber görüntü işleme alanında (nesne tanıma, görüntü iyileştirme, görüntü oluşturma, sıkıştırma, analiz gibi) başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Yapay zeka ve makine öğrenmeleri ile görsel veri setlerinden yeni görüntüler elde edilebilmektedir. Görüntü oluşturma alanındaki bu yenilikçi sonuçlar, bize çocukların yaptıkları resimlerden yeni görüntüler oluşturabilir miyiz sorusunu sordurmuştur. Bu bağlamda çalışmamızın hedefi çocukların gözünden mutluluk ve üzüntü kavramlarının zihinlerindeki yansımalarını yakalamak olmuştur. Bu projede veri kümesi oluşturmak için ilkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuklardan mutluluk ve üzüntü kavramları ile ilgili resim yapmalarını ve bu resimlerde gördüklerini yazılı olarak ifade etmeleri istenmiştir. Toplanan bu resimler dijitalleştirilmiş, etiketlenmiş ve yapay zeka modelinin kullanımına hazır hale getirilmiştir. Hazırlanan veri kümesi koşullu çekişemli üretken ağlar üzerinde eğitilmiş ve sonuçları yine ilkokul ve ortaokul çocukları üzerinde anket yapılarak değerlendirmeleri istenmiştir. Anket sonuçlarına göre uygulanan yapay zeka modeline göre üretilen mutluluk ve üzüntü görüntüleri çocuklar tarafından da kabul görmüştür. İlgili iş paketleri raporda detaylandırılmıştır.