* Proje kapsamında alınan makine, teçhizat ve tüketime yönelik mal ve malzemeler BAP birimi taşınır kaydına alınır, tüketime yönelik mal ve malzemeler ise proje süreci dönemi için yürütücüye çıkış kaydı yapılarak teslim edilir. Proje bütçesi ile alınan makine ve teçhizatlar BAP birimi taşınır kaydına alındıktan sonra Merkezi laboratuvar deposuna Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi üzerinden devri yapılır, ilgili laboratuvar sorumlusuna zimmeti yapılır.
* BAP Komisyonu tarafından desteklenen tamamlanmış ve devam eden projeler kapsamında alınan tüm cihazlar üniversitenin malıdır. Komisyon, bu tür makine ve teçhizatların ortak bir alanda kullanıma sunulmasını, başka projelerde kullanılmak üzere geri alınmasını sağlar.
* Tamamlannprojelere ait makine teçhizatların başka projelerde kullanımı söz konusu olduğunda, projelerinde belirtmeleri kaydıyla hizmet alımı kapsamında üniversitemiz araştırmacılarının kullanımına sunulur. Bununla birlikte cihazı proje kapsamında üniversitemize kazandıran araştırmacıya kullanım önceliği tanınır ve hizmet alım bedelinin % 50 oranında indirim sağlanır.
* Bilimsel araştırma projeleri kapsamında yapılan harcamaların belgelendirilmesinde Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümleri kıyasen uygulanır. Bilimsel araştırma projeleri ile ilgili her türlü işlem ve harcamalara ilişkin belgeler, genel hükümlere göre ilgili birimlerde muhafaza edilir ve denetime hazır halde bulundurulur.
* Komisyon, gerekli gördüğü hallerde veya proje yürütücüsünün gerekçeli talebini yerinde bulması durumunda projede ve proje ekibinde değişiklik yapar. Bununla birlikte projenin yasal süreler içerisinde tamamlanmasını engelleyecek mücbir sebeplerin ortaya çıkması durumunda proje yürütücüsünün başvurusu ve BAP komisyonunun kararıyla proje altı ay kadar durdurulabilir.
* Proje başvurularında herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur, proje başvurusu proje otomasyon sistemi (e-hubap.harran.edu.tr) kullanılarak yapılır. Proje başvurusu yapacak olan proje yürütücüsünün ve tüm proje ekibinin bilgilerinin güncel olması gerekmektedir. Proje başvurularının yapılabilmesi için @harran.edu.tr uzantılı e-mail alınması zorunludur.
* Proje kapsamında yapılan çalışmaları içeren gelişme raporları, BAP sisteminde yer alan formata uygun bir şekilde 12 aylık dönemlerde sisteme yüklenmelidir. Proje süresi 12 ay ve daha az olan projelerde gelişme raporu istenmez. Projenin sonuç raporu ise yürütücü tarafından imzalanarak, sözleşme bitiş tarihinden sonra en geç üç ay içinde sisteme yüklenir. Sonuç raporunda projenin BAP tarafından desteklendiği aşağıda gösterildiği şekilde belirtilmelidir.
"Bu çalışma Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje numarası: ......... This study was supported by Harran University Scientific Research Projects Office. Project number: ..........."
* Sisteme yüklenen sonuç raporunun bir çıktısı alınarak ciltlenir ve BAP birimine teslim edilir. Sonuç raporu, Komisyonun ilgili üyesi tarafından değerlendirilir veya gerek görüldüğünde incelenmek üzere hakem/hakemlere gönderilir. Projenin başarılı olup olmadığına, Komisyon tarafından karar verilir.
* BAP tarafından desteklenen projeler kapsamında yapılacak olan yayınlarda Harran Üniversitesi'nin adres gösterilmesi zorunludur. Yayınlarda projenin BAP tarafından desteklendiği aşağıda gösterildiği şekilde belirtilmelidir.
"İngilizce makalelerde: This study was supported by Harran University Scientific Research Projects Office. Project number: ..........."
"Türkçe makalelerde: Bu çalışma Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Tarafın-dan Desteklenmiştir. Proje numarası: ........."
* Aşağıdaki belgeler projenin Komisyon tarafından onaylanmasından sonra en geç üç ay içerisinde BAP Birimine teslim edilmelidir:
1. Proje Sözleşmesi: BAP otomasyon sisteminden alınacak olan proje sözleşme-sinin projenin kabul edildiği tarihten itibaren en geç 3 ay içinde imzalanması gereklidir.
2. Proje Başvuru Formu: Proje başvuru formunun güncel hali doldurularak proje yürütücüsü tarafından imzalanmış olmalıdır.
Proje başvurularında aşağıda sıralanan genel hükümler uygulanır (Lisansüstü ve Lisans projeleri hariç)
* Proje Ekibi; Öğretim elemanlarının projelerde yürütücü olabilmesi için doktora, tıpta/diş hekimliğinde/eczacılıkta uzmanlık, sanatta yeterlik unvanlarını almış olmaları gerekmektedir. Sadece Harran Üniversitesi'nde tam zamanlı olarak çalışan akademisyenler proje yürütücüsü olabilir. Harran Üniversitesi'nde çalışan ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na tabi akademik personellerin yanı sıra, yine üniversitemizde eğitimlerini sürdüren yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile kurum dışı ulusal/uluslararası tüm bilim insanları projelerde araştırmacı olarak görev alabilirler.
* Hakem Süreci Olan Programlar için Proje Değerlendirme Süreci ;
- BAP sistemine yüklenmiş olan projeler BAP birimi tarafından şekilsel olarak incelenerek uygunluğu değerlendirilir.
- Ön değerlendirmesi tamamlanan projeler koordinatör tarafından ilgili komisyon üyesine incelemesi için gönderilir.
- Komisyon üyesi projeyi kurum içi ya da dışı en az 1 tercihen 3 hakeme bilimsel inceleme için gönderir.
- Hakem ve komisyon üyesinin değerlendirmesi sonucunda 5 puan üzerinden ortalama 3 ve daha düşük puan alan projeler kabul edilmez.
- Hakem tarafından projede revizyon istendiyse revizyonları yapması için proje yürütücüye yollanır ve 45 günlük revizyon süresi verilir. Bu süre içerisinde revizyonlar tamamlanmaz ve sisteme geri yüklenmezse proje başvurusu geri çekilmiş olarak kabul edilir.
- Komisyon 3 puanın üzerinde puan almış projelerin değerlendirmesinde BAP'ın mevcut bütçesinin durumuna ve değerlendirme sürecindeki proje yoğunluğuna göre kabul veya ret yetkisini kullanabilir.
* Bireysel Proje Başvurusu İçin Gerekli Belgeler; Yürütücülerin aşağıdaki belgeleri proje başvurusu sırasında otomasyona yüklemesi zorunludur;
1. Proje Başvuru Formu: BAP otomasyon sisteminde yer alan başvuru formu eksiksiz olarak doldurularak proje yürütücüsü tarafından sisteme yüklenmelidir.
2. Etik Kurul İzin Belgesi: Proje kapsamında yapılacak olan çalışmalarda etik kurul izin belgesinin gerekip gerekmediği belirtilmelidir. Etik kurul izin belgesi ge-rekliyse proje yürütücüsü tarafından alınarak sisteme yüklenmelidir.
3. Proforma Fatura: Proje kapsamında yapılması planlanan harcamalara yönelik proforma faturaların alınması ve sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Belgelerin "Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi" ne hitaben düzenlenerek firma tarafından kaşelenmesi ve imzalanmış olması gerekmektedir.
4. Taahhütname: Proje yürütücüsü proje konusuyla aynı başlık ya da içerikle başka bir kurum/kuruluşa proje başvurusu yapamaz. Bu durum taahhütname ile yazılı beyan şeklinde imzalanarak sisteme yüklenir.
* Lisansüstü Tez Proje Başvurusu İçin Gerekli Belgeler;
1. Proje Başvuru Formu: BAP otomasyon sisteminde yer alan başvuru formu eksiksiz olarak doldurularak proje yürütücüsü tarafından sisteme yüklenmelidir.
2. Etik Kurul İzin Belgesi: Proje kapsamında yapılacak olan çalışmalarda etik kurul izin belgesinin gerekip gerekmediği belirtilmelidir. Etik kurul izin belgesi gerekliyse proje yürütücüsü tarafından alınarak sisteme yüklenmelidir.
3. Enstitü/Dekanlık Tez Konusu/Projesi Kabul Yazısı: Tez projeleri için, Tez konusu ile ilgili proje, lisansüstü eğitimin yürütüldüğü ilgili enstitü müdürlüğü veya fakülte dekanlığı tarafından da onaylanmış olmalıdır. İlgili birimin verdiği Tez Konusu onay yazısının, proje otomasyon sistemine başvuru sırasında yüklenmesi gerekmektedir.
4. Danışman Atama Yazısı: Yüksek Lisans ve Doktora Tez projesi başvurusunda ilgili enstitünün danışman atamasının yapıldığına dair yönetim kurulu kararı yazısı sisteme yüklenmelidir. Uzmanlık tezlerinde ilgili birimin dekanlığından alınacak olan uzmanlık tezi danışmanı atama yazısının başvuru aşamasında yüklenmiş olması gerekir.
5. Proforma Fatura: Proje kapsamında yapılması planlanan harcamalara yönelik proforma faturaların alınması ve sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Belgelerin "Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi" ne hitaben düzenlenerek firma tarafından kaşelenmesi ve imzalanmış olması gerekmektedir.
Proje Harcama Kalemleri: (TARP, ÇDAP, ÖNAP, HZP, GDP, UTP, DTP, YTP, LTP için)
Projenin bütçesi belirlenen üst limitleri geçemez. Bu program kapsamında bilgisayar, yazıcı ve makine-teçhizat alımı yapılamaz. Harcama kalemleri arasındaki aktarımlar BAP komisyonunun onayından sonra yapılabilir. BAP Birimi tarafından desteklenecek olan projelerde bulunabilecek olan harcama kalemleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Laboratuvar sarf malzemesi giderleri,
b) Hizmet alımı giderleri,
c) Kırtasiye ve baskı alımı giderleri (3.000 TL ile sınırlı olmak koşuluyla),
d) Canlı hayvan ve yem alımı giderleri,
e) Yazılım alımı giderleri,
f) Burs giderleri (LTP hariç),
g) Kongreler hariç yurt içi yolluk giderleri.
Bireysel Proje Sonuçlarının Yayımlanması (TARP, ÇDAP, ÖNAP, HZP, EFP için)
1. Desteklenen projelerin sonuçlarının proje sonuçlandıktan sonra en geç iki yıl içinde;
a) Fen, Sağlık ve Mühendislik temel alanları için: WOS (Q1, Q2, Q3) sınıfında yer alan dergilerde makale yayınlamış olma koşulunu sağlaması gerekir.
b) Sosyal Bilimler temel alanı için: WOS (Q1, Q2, Q3, Q4), SCOPUS, AHCI, ESCI veya TR Dizin sınıfında yer alan dergilerde makale yayınlamış (kabul yazısı veya DOI numarası almış olmak) olma koşulunu sağlaması gerekir.
2. Proje sonucunda patent alınmış ise yayın şartı aranmaz.
3. Proje sonuçlarıyla yeni bir kurum dışı projede yürütücü ya da araştırmacı olunması durumunda proje sonuçlarının yayınlanması için 1 yıl ek süre verilebilir.
4. Proje sonuçları ilgili süre içerisinde yayınlanamazsa proje ekibindeki kişi/kişilere üç yıl boyunca hiçbir proje desteği verilmez.
Lisansüstü Tez Proje Sonuçlarının Yayımlanması (UTP, DTP, SYP, YTP için)
1. Proje sonuçlarının projenin tamamlanmasından sonra en geç iki yıl içinde üniversitemiz kaynaklı hakemli dergilerde, ya da ulusal/uluslararası hakemli dergilerde tam metin makale olarak yayınlanması gerekir.
2. Proje sonucunda patent alınmış ise yayın şartı aranmaz.
3. Proje sonuçlarıyla yeni bir kurum dışı projede yürütücü ya da araştırmacı olunması durumunda proje sonuçlarının yayınlanması için 1 yıl ek süre verilebilir.
4. Proje sonuçları ilgili süre içerisinde yayınlanamazsa proje ekibindeki kişi/kişilere üç yıl boyunca hiçbir proje desteği verilmez.
Yaptırımlar
1. BAP birimine sunularak kabul edilen projelerin yürütülmesi ya da bitiminden sonra bilimsel veya mali açıdan etik ihlal yapılması durumunda aşağıdaki yaptırımlar uygulanır:
a) Proje yürütülme aşamasında ise BAP komisyonunun kararıyla derhal iptal edilir. Proje kapsamında satın alınan tüm makine, teçhizat ve malzemeler geri alınır. Makine teçhizat arızalı ise bunların harcama bedelleri yasal faiziyle geri alınır.
b) Etik ihlal yaptığı tespit edilen proje ekibindeki kişi/kişilere beş yıl boyunca hiçbir proje desteği verilmez.
c) Etik ihlal yapan proje ekibi yasal işlemlerinin yapılması için BAP komisyonu tarafından üniversitemiz etik kuruluna sevk edilir.
2. BAP komisyonu desteklenen projelerin durumunu doğrudan inceleme, gerek duyarsa bu projeleri uzman kişi/kişilere inceletme haklarına sahiptir. Bu incelemeler neticesinde projenin amacına uygun olarak yürütülmemesi ve proje ekibinin BAP komisyonunun onayı olmadan değiştirilmesi durumlarında yaptırımlar uygulanır. BAP Komisyonu bu durumda proje iptal ve etik ihlal kurallarını işletme hakkına sahiptir.
3. Mücbir sebepler (sağlık sorunları, proje ekibinin üniversiteden ayrılması, doğal afetler vb) nedeniyle proje yürütülemez hale gelirse, BAP komisyonu projenin revize edilmesine, ekibin değişmesine ya da projenin iptal edilmesine karar verir. Araştırmacıdan alınan malzemeler başka araştırmalarda kullanılmak üzere komisyonca uygun görülen birimlere verilir.
4. Gelişme raporu istenilen proje türlerinde raporun mazeret gösterilmeksizin iki aydan fazla geciktirilmesi durumunda, projeye ait tüm alım işlemleri durdurulur. Gelişme raporunun teslim edilmesi için proje yürütücüsüne iki ay daha zaman verilir. Yürütücü tarafından bu süre zarfında da rapor teslim edilmezse BAP komisyonunun alacağı karar doğrultusunda proje iptal edilir.
5. Proje sonuç raporu her proje türü için belirtilen süre içerisinde sunulmaz ise proje yürütücüsünün yürütmekte olduğu tüm projelerde satın alım işlemleri durdurulur. Sonuç raporunun teslim edilmesi için proje yürütücüsüne iki ay daha zaman verilir, bu süre zarfında da rapor teslim edilmezse BAP komisyonunun alacağı karar ile proje iptal edilme süreci uygulanır.
6. Proje sonuçlarının her proje türü için usul esaslarda ayrı olarak belirtilmiş olan yayın şartına bağlı olarak yayımlanması gerekmektedir. Bu şartın yerine getirilmemesi durumunda proje ekibindeki kişi/kişilere üç yıl boyunca hiçbir proje desteği verilmez.
7. Usul Esaslar kapsamında yer alan maddeler nedeniyle yaptırım uygulanan kişi/kişilerin ikinci kez herhangi bir nedenle yaptırıma maruz kalmaları durumunda BAP komisyonunun alacağı karara bağlı olarak sekiz yıl boyunca hiçbir proje desteğinden yararlanamaz.